Συνταγές Guest Chef

Χταπόδι με μελιτζάνες και αρώματα Magna

Κατηγορία: Ορεκτικό ή Κυρίως κατά προτίμηση
(Παραδοσιακό φαγητό Επανομής)

Υλικά για 1 μερίδα:

  1. 120 – 150 γρ. Χταπόδι βρασμένο 1 πλοκάμι
  2. 1 τμχ Κρεμμύδι Εσαλότ
  3. 1 σκελίδα σκόρδο
  4. 4 τμχ τομάτες λιαστές
  5. 20 γρ. piri piri χωρίς ζάχαρη
  6. 100 γρ. μελιτζάνα
  7. 30 ml ξύδι τομάτας
  8. 2 τμχ γλυκόξινα λευκά κρεμμυδάκια
  9. Αλάτι κατά προτίμηση
  10. Cacao pepper γλυκάνισος – πιπέρι παραδείσου κατά προτίμηση
  11. 8 τμχ τσίλι σε ροδέλες
  12. Ραπανάκι φρέσκο
  13. Φύτρες rock chive
  14. Red vein sorel
  15. Κόκκινο ραντίτσιο
  16. Για το βράσιμο του χταποδιού
    1. 100 ml Aceto Balsamico Di Modena
    2. 1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
    3. 1 φύλλο δάφνης
    4. Πιπέρι μαύρο Lampong ολόκληρο κατά προτίμηση

Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα προετοιμασία + 10 λεπτά εκτέλεση

Εκτέλεση:

  1. Για το βράσιμο ενός χταποδιού 2-3 κιλών:
    1. Βράζουμε το χταπόδι μαζί με: Aceto Balsamico, Αστεροειδή Γλυκάνισο, φύλλο Δάφνης και Πιπέρι Lampong για 45 – 60 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός του.
    2. Το κρυώνουμε, το καθαρίζουμε και το αποθηκεύουμε στη συντήρηση μέχρι να χρησιμοποιήσουμε το πλοκάμι του.
  2. Κόβουμε μέτριο μπρινουάζ τη μελιτζάνα, την τηγανίζουμε ελαφρώς μέχρι να ροδίσει και την αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές τομάτες χωρίς να τις στραγγίξουμε, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι χωρίς επιπλέον λιπαρή ουσία.
  4. Κόβουμε το χταπόδι, το αλατίζουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι να σοταριστεί.
  5. Σβήνουμε με το ξύδι τομάτας και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και την piri piri χωρίς ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει, (ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο νεράκι ανάλογα το βράσιμο του χταποδιού), αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πιπέρι με κακάο και γλυκάνισο και κατεβάζουμε τη φωτιά.
  6. Για το στήσιμο:
    1. Κόβουμε τα γλυκόξινα κρεμμυδάκια εγκάρσια στη μέση και τα περνάμε ελαφρώς με το φλόγιστρο να καραμελώσουν.
    2. Προσθέτουμε το ραπανάκι σε φέτες, τις ροδέλες τσίλι και τις φύτρες.
    3. Ραντίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση…
Ευχαριστούμε το μαγαζί Athos για τη φιλοξενία

Chef: Γιάννης Μουλαδάκης

Με αυτή τη συνταγή τα προιόντα της Magna Carta μας δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε μια συνταγή χρόνων από τον τόπο μας που αγαπήσαμε. Να την αποδομήσουμε, να την πειράξουμε με σεβασμό και να αποδώσουμε τη σπιτική γεύση και θαλπωρή ενός σιγομαγειρεμένου φαγητού, σε ala minute εκτέλεση.

“Ο μάγειρας είναι σαν τη μαρμίτα…βράζει δυνατά ιδέες και ποσότητα στα πρώτα του βήματα…όσο περνάει ο καιρός ρεντουίρει, κατασταλλάζει και δυναμώνει….”

Tags: