Κατηγορία: Σαλάτα
Υλικά για 5 μερίδες:
- Για τη πανακότα φέτας:
- 1 λίτρο Γάλα
- 450 γρ. Φέτα
- 15 γρ. Ιota gum (NEW)
- Για το γλάσο τομάτας:
- Για τις σφαίρες φέτας:
- 300 γρ. από την πανακότα φέτας
- 10 γρ. Νιφάδες τομάτας (NEW)
- 10 γρ. Χώμα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (NEW)
- 10 γρ Χώμα μαύρης ελιάς Καλαμών (NEW)
- Για το ζωμό χωριάτικης:
- 40 ml. Ξύδι πιπεριάς (Espelette)
- 200 γρ. Αγγούρι
- 250 γρ. Τομάτες
- 100 γρ. Κρεμμύδι ξερό
- 40 γρ. Πράσινη πιπεριά
- 2 γρ. Xanthan gum (NEW)
- Αλάτι και ρίγανη
- Για το αρωματικό λάδι ρίγανης:
- 100 ml. Λάδι από κουκούτσι σταφυλιού
- 20 γρ. Φρέσκια ρίγανη
- Για το στήσιμο της σαλάτας:
- 100 γρ. Ντοματίνια πολύχρωμα
- 20 γρ. Χώμα μαύρης ελιάς Καλαμών (NEW)
- 10 ml. Κρέμα βαλσάμικο με πέστο βασιλικού
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 15 λεπτά
Εκτέλεση:
- Για την πανακότα φέτας:
- Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το γάλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε την φέτα.
- Χτυπάμε στο μπίμερ και προσθέτουμε την iota gum και ξαναχτυπάμε.
- Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό και αποσύρουμε από την φωτιά
- Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τοποθετούμε το μείγμα σε μεμβράνη για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
- Κρυώνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Για το γλάσο τομάτας:
- Χτυπάμε την pomodorella στο mixer και την περνάμε από σίτα.
- Την τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την kappa gum, ανακατεύουμε και φέρνουμε σε βρασμό.
- Μόλις αρχίσει να κρυώνει λίγο το μείγμα περνάμε από μέσα την πανακότα φέτας για 5-6 φορές με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μεμβράνη γύρω από την πανακότα.
- Για τις σφαίρες φέτας:
- Τοποθετούμε από το ίδιο μείγμα πανακότας σε φόρμες σιλικόνης με σχήμα σφαίρας και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν.
- Περνάμε μια σφαίρα μέσα από το μείγμα νιφάδες τομάτας και χώμα μαύρης ελιάς και την άλλη σφαίρα από το χώμα πράσινης ελιάς.
- Για τον ζωμό χωριάτικης:
- Σε ένα blender τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός της Xanthan.
- Χτυπάμε πολύ καλά και σουρώνουμε από λεπτή σίτα έτσι ώστε να πάρουμε μόνο τα υγρά.
- Διορθώνουμε στη γεύση και δένουμε με την Xanthan.
- Για το αρωματικό λάδι ρίγανης:
- Μπλανσάρουμε τα φύλλα από την φρέσκια ρίγανη και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
- Έπειτα, σε ένα mixer χτυπάμε το λάδι με τα φύλλα ρίγανης και σουρώνουμε από λεπτή σίτα.
Ευχαριστούμε την εταιρεία Dipnoceramics & CONCEPT για την ευγενική χορηγία του εξοπλισμού για τη συνταγή μας.

