Foodpaths

H ιστορία του Chimichurri

Chimichurri. Εμπρός, πείτε το . Τραβήξτε τα “ρω” κι απολαύστε τον ήχο της λέξης. Πάρτε την σάλτσα αυτή στα σοβαρά. Το chimichurri είναι μια σάλτσα που δεν έχει προμαγειρευτεί (ή και μείγμα) που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να  καρυκεύσει κρέατα στη σχάρα. Μπορεί κανείς να βρει και πράσινο (chimichurri verde) και κόκκινο (chimichurri rojo), και αποτελεί ένα από τα διαμάντια της αργεντίνικης κουζίνας.

Μερικά μυστήρια ίσως να μην λυθούν ποτέ… Ποιος έχτισε το Stonehenge; Υπάρχει στ’αλήθεια το τέρας του Λοχ Νες; Τι συμβαίνει στο τρίγωνο των Βερμούδων; Ας προσθέσουμε ακόμη ένα: πως βγήκε το όνομα “chimichurri”; Η απάντηση είναι μπερδεμένη όπως και η ίδια η σάλτσα. Πολλοί γλωσσολόγοι θεωρούν πως το όνομα προέρχεται από την βασκική διάλεκτο όπου tximitxurri, (προφέρεται chee-mee-CHOO-ree) μεταφράζεται ελεύθερα  «ένα μείγμα διαφόρων πραγμάτων σε τυχαία σειρά»

Μία άλλη αφήγηση υποστηρίζει πως το όνομα προέρχεται από το ‘Jimmy’s curry’, όπου Jimmy, ήταν ένας άγγλος που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Αργεντινής. Καθώς το όνομά του ήταν δύσκολο για τους αργεντινούς να το προφέρουν, κατέληξε chimichurri.

O Miguel Brasco, ένας αργεντίνος κριτικός γαστρονομίας, πιστεύει πως ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά όταν οι βρεττανοί απέτυχαν να καταλάβουν το Rio de la Plata το 1806 και αιχμαλωτίστηκαν. Οι κρατούμενοι ζήτησαν να καρυκεύσουν το φαγητό τους και ανάμειξαν τα αγγλικά καρυκεύματα με τα ισπανικά.

Οι ιστορικοί της γαστρονομίας πιστεύουν πως το chimichurri εφευρέθηκε από τους gauchos για να νοστιμίσουν το κρέας που έψηναν στις φωτιές στο ύπαιθρο. Αν ήταν όντως έτσι, τότε πιθανότατα χρησιμοποιούσαν αποξηραμένα αρωματικά κι όχι φρέσκα γιατί χαλούσαν πιο εύκολα.

Αργεντίνικο στην καταγωγή το chimichurri, παραδοσιακά φτιάχνεται από ψιλοκομμένο μαιντανό, λιωμένο σκόρδο, ρίγανη και λευκό ξύδι, ενώ υπάρχουν και τοπικές παραλλαγές, με τους Ουρουγουανούς να προσθέτουν νιφάδες κόκκινης πιπεριά για πρόσθετη νοστιμιά.

Τέσσερις μύθοι για το chimichurri που πρέπει να καταρριφθούν:

Δεν είναι πέστο

 Το   chimichurri δεν είναι κάποιου είδους πέστο. Μπορεί κάπως να  μοιάζουν αλλά έχουν πολύ διαφορετικές και ξεχωριστές γεύσεις. Το πέστο περιέχει βασιλικό, ελαιόλαδο, σκόρδο, καρύδια και τυρί. Το chimichurri περιέχει ελαιόλαδο, νερό, ξύδι, μαϊντανό και διάφορα αρωματικά, λαχανικά και άλλα μπαχαρικά. Το πέστο ταιριάζει με τα ζυμαρικά ενώ το chimichurri ταιριάζει κυρίως με κρέατα σχάρας.

Δεν είναι αργεντίνικου τύπου κέτσαπ

Όχι, δεν είναι. Οι αργεντίνοι χρησιμοποιούν το κέτσαπ όπως όλοι. Απλά δεν θα δείτε ποτέ να το βάζουν επάνω στα κρέατα σχάρας. Για αυτή τη δουλειά έχουν το chimichurri, στο οποίο όμως δεν βουτάνε τις τηγανητές πατάτες ούτε το βάζουν στο χάμπουργκερ και το χοτ-ντογκ.

Δεν είναι μαρινάτα

Το chimichurri νοστιμεύει τα ψητά κρέατα, τα λουκάνικα κτλ. όπως κι άλλες σάλτσες και μείγματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους για μαρινάρισμα, αλλά αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι.

Δεν είναι πουρές αρωματικών

Και πάλι όχι. Το να λιώνεις αρωματικά, λαχανικά και μπαχαρικά δεν κάνει chimichurri. Για παράδειγμα, πάρτε τη μαγιονέζα. Φτιάχνεται από αυγά, ελαιόλαδο και όξινα υγρά όπως λεμόνι ή ξύδι.  Όμως είναι όλα τα μείγματα που περιέχουν ελαιόλαδο μαγιονέζα; Όχι. Με το να ρίξει κανείς κόλιανδρο, λάιμ, ντοματίνια και αβοκάντο στο μπλέντερ δεν κάνει chimichurri.

Αν ψάξει κανείς στην βιβλιοθήκη της γαστρονομίας, θα δει πως στα βιβλία που αναφέρονται στην κουζίνα της λατινικής Αμερικής  και που γράφτηκαν πριν το 1991,δεν αναφέρεται το chimichurri παρά μόνο στη συλλογή συνταγών που συνόδευε το αφιέρωμα του περιοδικού Time-Life “Foods of the World” – Πιάτα από όλο τον κόσμο. Έκτοτε, άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο αλλά και να γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο, μαζί με το κύμα των βιβλίων μαγειρικής με θέμα τα πιάτα σχάρας που εμφανίστηκαν στη σκηνή.

Μπορεί να έχει ζωηρό πράσινο ή σκούρο κοκκινοκαφέ χρώμα, όμως το καλύτερο chimichurri είναι γεμάτο από χοντροκομμένα αρωματικά όλο γεύση. Θα ανυπομονείτε να ανάψετε τη φωτιά για να γευτείτε πόσο τέλεια ταιριάζει  με ένα asado (λάτιν μπάρμπεκιου). Δοκιμάστε αυτή την σκορδάτη σάλτσα της Αργεντινής που είναι τόσο απλή στην προετοιμασία της, και θα αναρωτιέστε πως ζούσατε μέχρι τώρα χωρίς αυτήν.

Πώς να φάει κανείς Chimichurri

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. – το chimichurri  όπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι το κέτσαπ της Αργεντινής. Αυτό για τους αργεντίνους θεωρείται προσβολή καθώς βλέπουν το  chimichurri όχι σαν στοιχείο του φαστ-φουντ αλλά σαν μια γκουρμέ απόλαυση. Εξάλλου, από όσο ξέρουμε δεν σερβίρουν φακελάκια  chimichurri στα McDonalds.

Ο πιο κοινός τρόπος να σερβίρετε  chimichurri  στην Αργεντινή είναι σε ένα μεγάλο μπολ για να συνοδεύσει asado – τα κρέατα σχάρας του αργεντίνικου μπάρμπεκιου. Επίσης τα λουκάνικα chorizo ή τα empanadas.

Πρόκειται όμως για μία τόσο πολύπλευρη σάλτσα και είναι κρίμα να την περιορίζουμε μόνο για το μοσχάρι. Η αλήθεια είναι πως του ταιριάζει πάρα πολύ αλλά το ίδιο ταιριάζει και στο κοτόπουλο και στα ψάρια σχάρας. Δοκιμάστε το αλειμμένο σε φρυγανισμένο ψωμί. Καρυκεύστε βραστές πατάτες  με chimichurri για ένα πικάντικο συνοδευτικό πιάτο (τέλειο με κρέας φυσικά). Είναι εξαιρετικό και με λαχανικά σχάρας επίσης.

Το να σερβίρεις ένα πιάτο με μία νόστιμη σάλτσα είναι αποδεδειγμένα το κλειδί για απολαύσουν όλοι το φαγητό τους. Η αγάπη των αργεντίνων για το μοσχαρίσιο κρέας φαίνεται στις γιορτές που οργανώνουν, στα parrillas (grill εστιατόρια), στο matambre arrollada,το γεμιστό μοσχαρίσιο ρολό, στα πoλύ νόστιμα  empanadas, τα πασίγνωστα κρεατοπιτάκια τους.

Υπάρχουν δύο εκδοχές chimichurri όπως είπαμε παραπάνω. Πράσινο και κόκκινο. Στις ΗΠΑ η πράσινη εκδοχή, με άφθονο φρέσκο μαιντανό, εμφανίζεται πολύ συχνότερα στα μενού από ότι η κόκκινη και χρησιμοποιούνται και οι δύο και για μαρινάτα και για σάλτσα.

Όταν ο κήπος με τα αρωματικά είναι καλυμμένος με χιόνι, προτιμάται η κόκκινη εκδοχή, εμπλουτισμένη με αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές  τσίλι. Το αποτέλεσμα είναι πιο πλούσιο από την μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας χάρη και στην πλούσια δόση ελαιόλαδου.

Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη σάλτσα και σύντομα θα αρχίσετε να προσθέτετε γενναίες ποσότητες σε ψητά λαχανικά, αφράτες ομελέτες, και όλων των ειδών τα ψάρια. Δοκιμάστε την σε φρυγανισμένο ψωμί πριν αλείψετε επάνω λίγο ώριμο αβοκάντο ή σοταρισμένα μανιτάρια. Rοδίστε λίγο μοσχάρι και προσθέστε κόκκινο chimichurri  πριν το τυλίξετε σε τάκος ή απλώστε λίγο επάνω  στις ψητές πατάτες σας.  Ακόμη και στα ζυμαρικά με τυριά ή στα σάντουιτς με τυριά σχάρας. Θα καταλάβετε για τι σας μιλάω…

Εδώ βρίσκεις Σάλτσα Chimichurri (πράσινη)

Εδώ βρίσκεις Σάλτσα Chimichurri (κόκκινη)

Εδώ βρίσκεις Spicemix del mondo Chimichurri

Εδώ βρίσκεις Πανάρισμα Chimichurri

Tags: