Foodpaths

Κουζίνα Fusion

ΤΡΩΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Τρώμε παγκοσμίως, σκεφτόμαστε παγκοσμίως, μπορεί να είναι το νέο απόφθεγμα, το μυστικό για την ειρήνη μεταξύ των λαών.

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως μια κουζίνα με περιορισμένα όρια περιορίζει και το μυαλό, μπορούμε όμως να πούμε πως μια μεγάλη ποικιλία στα τρόφιμα και ο καθορισμός τους επιταχύνει τα κέντρα συνειδητοποίησης δυνατοτήτων και προοπτικών που δεν ήταν γνωστές σε άτομα με περιορισμένη στα αντίστοιχα τοπικά ισοδύναμα του ψωμιού, της πατάτας και του κρέατος.

Και τώρα, με το πάντρεμα, ή τουλάχιστον με το φλερτ, ανάμεσα σε πιάτα και τρόφιμα που ήρθαν από μακριά και τον τρόπο παρασκευής τους, οι δυνατότητες για αλλαγή περνάνε μέσα από τη γεύση. Το “μαγειρεύουμε με υλικά από όλο τον κόσμο” μας αφυπνίζει όχι μόνο απέναντι σε άλλους πολιτισμούς αλλά και απέναντι στις συμβολικές και πραγματικές ιδιότητες της τροφής. Η παγκοσμιοποιημένη κουζίνα επιταχύνει την εκτίμησή μας για τα βότανα που χρησιμοποιούνται ως φυσικά φάρμακα και που ίσως είναι το χαμένο κλειδί για τη μακροζωία. Γνώση που περνά από γενιά σε γενιά στους αυτόχθονες, βοηθώντας την αναγέννηση της αρχαίας θεραπευτικής κληρονομιάς της ανθρώπινης φυλής. Κάθε πολιτισμός, όπως σιγά σιγά ανακαλύπτουμε, έχει τη δική του εσωτερική αίσθηση της ζωογόνου ενέργειας της τροφής. Ο ουρανίσκος των νέων κουζινών στο παγκόσμιο τραπέζι είναι ένα ολόγραμμα που φέρει τα μυστικά μιας αρχαίας σωματο-κεντρικής σοφίας που ενεργοποιεί μια νέα κατανόηση της παγκοσμιότητας και της σοφίας αλλά και του βάθους της ύπαρξής μας.

Μπείτε στις κουζίνες των καλύτερων εστιατορίων στη Β. Αμερική και θα βρείτε Ιάπωνες σεφ που μαθήτευσαν στη Γαλλία, Αμερικανούς που σπούδασαν στη Σανγκάη και σου-σεφ όλων των εθνικοτήτων που έχουν εμπειρία από πολλές διαφορετικές κουζίνες. Επαγγελματίες υψηλής μορφής τέχνης, οι καλύτεροι σεφ της νέας fusion κουζίνας συνθέτουν με τις νότες μεμονωμένων κουζινών μια γευστική συμφωνία που δεν είχε ακουστεί ποτέ μέχρι τώρα. Η σύνθετη μουσική της νέας κουζίνας είναι τόσο αναπάντεχη που όσοι τη δοκιμάζουν δελεάζονται να αφήσουν πίσω τους τις οικείες ασφαλείς γευστικές επιλογές και να απογειωθούν προς νέες κατευθύνσεις. Ένα σπουδαίο fusion γεύμα απαιτεί να συναντήσουμε τις γεύσεις του κόσμου έχοντας σαν εκκίνηση μια νέα συνειδητότητα. Ενώ όταν τρώμε οικεία πιάτα, ξέρουμε τι να περιμένουμε κι η ανταπόκρισή μας είναι αναμενόμενη και καλά εδραιωμένη.

Πάρτε για παράδειγμα, την οικεία ζεστασιά και την ελαφρώς γλυκιά και μεταξένια τελειότητα ενός μπολ αχνιστής γαλλικής κρεμμυδόσουπας. Έπειτα, αναμείξτε μέσα κόλιανδρο και λεμονόχορτο και ίσως και τη ρίζα κάποιου ασυνήθιστου λαχανικού όπως μωβ πατάτες. Ξαφνικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε αυτό που τρώτε. Ξυπνάτε και ανακαλύπτετε μια ποικιλία υφών και γεύσεων, μια νέα παγκόσμια γεωγραφία—οι γαλλικές Άλπεις ενώθηκαν με τα χωράφια της Ταϊλάνδης κι έναν κήπο στο Περού. Τοποθετώντας μαζί τα βασικά δομικά στοιχεία της γεύσης βρίσκεστε μπροστά σε μια αποκάλυψη στις αισθήσεις, ένα καινοτόμο κι ελκυστικό κάλεσμα αφύπνισης.

Εάν παρασκευαστεί και καταναλωθεί συνειδητά, το fusion πιάτο μπορεί να αποτελέσει μια υπερβατική και μεταμορφωτική εμπειρία. Εμπλέκει το παιδί μέσα μας, τον ενθουσιασμό για το καινούργιο και την πίστη σ’αυτό που μας αφυπνίζει. Μας υπόσχεται κάποιου είδους επιστροφή στην αθωότητα. Βέβαια, το υπέροχο μπορεί να γίνει και γελοίο. Όταν τα fusion πιάτα δημιουργούνται τυχαία, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλά εστιατόρια, είναι σαν να χτυπά μια μαϊμού τα πλήκτρα ενός πιάνου. Σε ένα εξεζητημένο εστιατόριο της Νέας Υόρκης μου σέρβιραν «νοτιοδυτικά τάκος με κοτόπουλο» τα οποία περιείχαν ανανά και λιαστές ντομάτες μπερδεμένα μέσα σε μια σάλτσα από κρέμα γάλακτος και μάνγκο. Και σαν να μην έφτανε αυτή η προσβολή στον ουρανίσκο μου, ο σερβιτόρος μου πρότεινε να το συνοδέψω με choco-μαρτίνι . Όταν όμως δημιουργηθεί από κάποιον που το έχει φιλοσοφήσει, ένα fusion πιάτο είναι σα φούγκα, όχι μόνο σε γευστικό αλλά και σε πνευματικό επίπεδο. Η απόλαυσή του, είναι σα να ανεβαίνεις τα σκαλιά ενός ιερού ναού. Κάθε γευστική νότα σε ανεβάζει όλο και πιο ψηλά, σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

Αυτή η μαγειρική μας δίνει μαζί τη σοφία του μέλλοντος και τη γνώση του παρελθόντος, μια απίστευτη συνείδηση χρόνου η οποία, όπως ο σολομός που επιστρέφει εκεί όπου γεννήθηκε, μας βοηθά να βρούμε το δρόμο μας προς τη χώρα του μελλοντικού μας εαυτού. Στα καλύτερά της, η fusion κουζίνα είναι ένας χάρτης για την κυτταρική μνήμη του είδους μας—μια εικονική τράπουλα ταρώ του φαγητού.

2 παραδείγματα Fusion κουζίνας:

American steak sandwich

Μοσχαράκι ραγού με τηγανιτή πολέντα