Foodpaths

Φακή Le PUY

Φακές Le Puy- η “πράσινη πέρλα” της Haute Loire

Από το 1819, η Sabarot είναι η γαλλική ηγετική εταιρεία που ασχολείται με τα αποξηραμένα λαχανικά και ειδικά με τις πράσινες φακές της Le Puy, με πιστοποίηση προέλευσης. Οι φακές LePuy εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Είναι διάσημες εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητας κόκκινου χώματος στο οποίο καλλιεργούνται και  τους ξηρούς ανέμους του μικροκλίματος της περιοχής.

Η φακή LePuy είναι ετήσιο φυτό και οι καρποί της περιέχουν δύο σπόρους. Το βαθύ της πράσινο χρώμα με σκιές μεταλλικού μπλε οφείλεται στην παρουσία της ανθοκυανίνης, συστατικό κοινό με το μύρτιλλο (blueberry) και τα μαύρα σταφύλια.

Οι προδιαγραφές της πιστοποίησης του προϊόντος απορρίπτουν τη χρήση των ίδιων σπόρων για δύο συνεχόμενα έτη.  Επίσης απαγορεύεται η άρδευση και η χρήση λιπασμάτων. Στην προσπάθεια να διατηρηθεί το άριστο περιβάλλον που ευνοεί τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται παραδοσιακές μέθοδοι γεωργία.

Η σπορά γίνεται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο, όταν το έδαφος έχει θερμοκρασία 5C, παραδοσιακά στη χάση του φεγγαριού που ευνοεί την ανάπτυξη του σπόρου και η συγκομιδή από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Ιστορία

Οι φακές είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο και μπορούν να εντοπιστούν στην Auvergne από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ρωμαϊκό αμφορέα γεμάτο σπόρους, μεταξύ των οποίων και σπόρους φακής. Η καλλιέργεια της φακής ήταν τόσο διαδομένη στην περιοχή που το 1930 η Ρωσίδα βοτανολόγος Helena Barulinda ονόμασε αυτή την ποικιλία φακής “Lens culinaris puyensis” από τη πόλη Le Puy.

Η φήμη της πράσινης φακής έφερε στην περιοχή τόσους έμπορους που η Haute Loire έγινε σημείο συνάντησης για το εμπόριο αποξηραμένων λαχανικών. Η άριστη φήμη της ώθησε κάποιους έμπορους να  εισάγουν φακή από τη Γερμανία και τη Ρωσία χρησιμοποιώντας την ετικέτα Le Puy. Αυτή η απάτη στη χρήση του ονόματος οδήγησε τους καλλιεργητές να αναλάβουν δράση και το 1935 να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την προστασία του ονόματος. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν μόνο το ξεκίνημα για την προστασία, την ανάδειξη και τη βελτίωση της ποιότητας της “πράσινης πέρλας” της περιοχής.

Το 1996 η πράσινη φακή της Le Puy γίνεται το πρώτο λαχανικό που λαμβάνει την πιστοποίηση AOC, Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Τον επόμενο χρόνο ο Regis Marcon αντιμετωπίζει τον Michel Roth από το εστιατόριο “Ritz” σε ένα διαγωνισμό κατασκευής 12 πιάτων με βάση την πράσινη φακή Le Puy κάτω από τον έλεγχο μιας επιτροπής από ειδικούς μεταξύ των οποίων και οι Paul Bocuse, Bernard Loiseau και  Georges Blanc.

Οι φακές PUY στην ΚΟΥΖΙΝΑ

Οι φακές PUY είναι τέλειες σαν ένα πιάτο του κυρίως μενού ή και όταν αναμειγνύονται σε μια σαλάτα για το καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικές όταν χρησιμοποιούνται σε σούπες ή φαγητά κατσαρόλας για ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο το χειμώνα.

Πρέπει να τις βράσουμε σε αναλογία 1 προς 3 με νερό  για 15-20 λεπτά.

Πράσινη Φακή Le Puy