Μπορει τα Pumpkin spice lattes να έχουν κυριαρχήσει όλα τα φθινόπωρα της πρόσφατης μνήμης μας, αλλά το βασικό τους συστατικό, η κολοκύθα, δηλώνει παρούσα στη γη εδώ και πάνω από 5000 χρόνια. Υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα να αναφέρει κανείς για αυτό το φρούτο(ναι, είναι φρούτο όπως οι ντομάτες, τα αβοκάντο και το αγγούρι, κι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρπούζι και το πεπόνι!) από την τιμητική συμβολή της στο αγαπημένο ποτό των Starbucks, στα γλυκά της μέρας των Ευχαριστιών και στην πιο στοιχειωμένη γιορτή του χρόνου. Πρόκειται για μια υπερτροφή της οποίας όλα τα μέρη είναι βρώσιμα! (η φλούδα, τα φύλλα, τα λουλούδια, οι σπόροι, ακόμη και τα κοτσάνια!)
Μάθετε λοιπόν μερικά ακόμη ενδιαφέροντα πραγματάκια γι’αυτό το υπέροχο, πεντανόστιμο και πολύπλευρο φρούτο που συμβολίζει την αφθονία:
Τα τρομαχτικά κεφάλια από κολοκύθα που πρωταγωνιστούν στην γιορτή του Haloween είναι ένα παλιό έθιμο που έφεραν στην Αμερική οι Ιρλανδοί μετανάστες. Αρχικά σκάλιζαν γογγύλια και πατάτες, εκεί όμως ανακάλυψαν πως οι κολοκύθες είναι πιο εντυπωσιακές και σκαλίζονται πιο εύκολα.
Οι συνταγές με κολοκύθες στις αμερικάνικες αποικίες δεν έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές. Οι μετανάστες έκοβαν το επάνω μέρος τους, αφαιρούσαν τα σπόρια και τις γέμιζαν με γάλα, μέλι και μπαχαρικά. Έπειτα τις έψηναν στις στάχτες.
Η κολοκύθα κατάγεται από την κεντρική Αμερική αλλά καλλιεργείται κι αγαπιέται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.
Κάθε κολοκύθα έχει περίπου 500 σπόρους. Από έναν σπόρο μεγαλώνει ένα φυτό σε περίπου 90-120 μέρες. Γι’ αυτό συνιστάται να φυτεύεται από Μάη ως Ιούλη.
Υπάρχουν πάνω από 45 ποικιλίες κολοκύθας. Μπορεί να είναι κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες και πράσινες.
Είναι 90% νερό, έχουν υψηλή συγκέντρωση σε σίδηρο και μαγνήσιο, περισσότερες φυτικές ίνες από το kale, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, και ένα φλυτζάνι κολοκύθας έχει λιγότερες από 100 θερμίδες και 1 μόνο γραμμάριο λίπους ενώ η αντίστοιχη ποσότητα γλυκοπατάτας έχει τα τριπλά!
Αν και η συγκομιδή τους γίνεται το φθινόπωρο, είναι πολύ ανθεκτικές και μπορείτε να τις απολαύσετε σχεδόν όλο το χρόνο, μαγειρεμένες με όλους τους τρόπους. Σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές, σε μοντέρνες ή παραδοσιακές συνταγές, ψητές, βραστές, καρπάτσιο ή και σε γλυκό ρόφημα. Καλή όρεξη!