Κατηγορία: Welcome
Χωριάτικο με πράσινο σιτάρι και κινόα
Υλικά για 1 ψωμί
- 300 γρ. Αλεύρι σκληρό
- 80 γρ. Σιτάρι πράσινο καβουρδισμένο (freekeh)
- 100 γρ. Galangal αλεσμένο
- 4 γρ. Μαγιά ξερή
- 300 γρ. Νερό χλιαρό
- 10 γρ. Αλάτι
- 20 γρ. Μείγμα κινόα (ωμή)
Χρόνος προετοιμασίας: 13 ώρες & χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Υλικά για 8-10 μερίδες συνοδευτικού 30-50 γρ. (dip) : La Terra
- 1 κρεμμύδι
- 200 γρ. Μαύρη φακή Beluga
- Λάδι λευκής τρούφας
- Λάδι τσίλι
- Αλάτι
- Πιπέρι μαύρο “Lampong” ολόκληρο
- Ελαιόλαδο
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Εκτέλεση:
- Για το ψωμί:
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι , το Galangal, το αλάτι και το πράσινο σιτάρι και ανακατεύουμε.
- Στο σκεύος που έχουμε το νερό προσθέτουμε μέσα την μαγιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό και υδαρές ζυμάρι.
- Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ωριμάσει για 12 ώρες.
- Μετά από 12 ώρες απλώνουμε το ζυμάρι στον πάγκο με λίγο αλεύρι και το διπλώνουμε σταυρωτά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κυψέλες κατά την διάρκεια του ψησίματος .
- Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 βάθους αφού βάλουμε μέσα και μια γάστρα μαζί με το καπάκι της.
- Τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα στην καυτή γάστρα, το βρέχουμε με λίγο νερό και ρίχνουμε την κινόα σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά με κλειστό καπάκι και για αλλά 15 χωρίς καπάκι.
- Μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο το αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα να κρυώσει πριν το κόψουμε.
- Για το συνοδευτικό:
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 1 κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε 200 γραμμάρια μαύρες φακές Beluga, τις σοτάρουμε λίγο και έπειτα, σκεπάζουμε με νερό.
- Μόλις οι φακές “πιούνε” όλα τα υγρά και έχουν μαλακώσει αρκετά χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι λευκής τρούφας και λίγο νερό αν χρειαστεί.
- Σερβίρουμε και από πάνω προσθέτουμε λάδι τσίλι.
Ψωμί φόρμας με σπιρουλίνα και τσία
Υλικά για 2 ψωμί
- 450 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 γρ. Μαγιά ξερή
- 300 γρ. Νερό χλιαρό
- 10 γρ. Νιφάδες σπιρουλίνας
- 12 γρ. Αλάτι
- 20 γρ. Ελαιόλαδο
Χρόνος προετοιμασίας: 7 ώρες & χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Υλικά για 10 μερίδες συνοδευτικού 50 γρ. (dip): Sea Mayo
- 1 αυγό
- 150 γρ. Πέστο Cetarese
- 20 γρ. Hummus di mare αντζούγια με λεμόνι και κάπαρη
- Μουστάρδα Dijon
- 200 ml. Ελαιόλαδο
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτά
Εκτέλεση:
- Για το ψωμί:
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε .
- Στο σκεύος με το νερό προσθέτουμε την μαγιά και την σπιρουλίνα έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να λιώσει η σπιρουλίνα. Το νερό θα γίνει σκούρο πράσινο.
- Έπειτα προσθέτουμε το νερό στο αλεύρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κα αφήνουμε το ζυμάρι να ωριμάσει για 6 ώρες.
- Έπειτα από 6 ώρες τοποθετούμε το ζυμάρι στον πάγκο και με την βοήθεια αλευριού το ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2 και το τοποθετούμε σε δύο μακρόστενες φόρμες ελαφρός λαδωμένες.
- Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 25-30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τα ψωμιά και ξεφορμάρουμε.
- Για το συνοδευτικό:
- Σε να μπολ προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού, το πέστο cetarese, το hummus di mare αντζούγια με λεμόνι και κάπαρη, μια κουταλιά μουστάρδα Dijon και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας και να μοιάζει με μια σκούρη μαγιονέζα.
Focaccia Mediterranea
Υλικά για 1 ψωμί
- 500 γρ. Αλεύρι σκληρό
- 8 γρ. Μαγιά ξερή
- 300 γρ. Νερό χλιαρό
- 10 γρ. Αλάτι
- 20 γρ. Ελαιόλαδο
- 200 γρ. Perla rossa
- 200 γρ. Κίτρινα ημίλιαστα τοματίνια
- 100 γρ. Πέστο βασιλικού
- Fleur de sel I.G.P. (Ανθός αλατιού)
- Φύλλα βασιλικού
- Aceto balsamico με γεύση δενδρολίβανου
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες & χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Υλικά για 10 μερίδες συνοδευτικού 30-40 γρ.(dip): Cheesy
- 200 γρ. Κρέμα παρμεζάνας
- 80 γρ. Κρέμα γάλακτος
- 30 γρ. Πέστο βασιλικού
- 20 γρ. Κρέμα βαλσάμικο με πέστο βασιλικού
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτά
Εκτέλεση:
- Για το ψωμί:
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνομε για 5 λεπτά περίπου.
- Σκεπάζουμε το ζυμάρι κ αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
- Μετά από μια ώρα μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το απλώνουμε με τα δάχτυλα μας με τη βοήθεια ελαιόλαδου.
- Σκεπάζουμε κ αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Τέλος, τοποθετούμε τα τοματίνια, το πέστο βασιλικού, το Fleur de sel κai ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Αφήνουμε τη Focaccia να κρυώσει και τοποθετούμε τα φύλλα βασιλικού από πάνω.
- Για το συνοδευτικό:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Υλικά για 1 ψωμί
Brioche με καβουρδισμένη καρύδα και φυστίκια
- 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 γρ. Μαγιά ξερή
- 190 γρ. Γάλα
- 30 γρ. Άχνη ζάχαρη
- 3 αυγά
- 100 γρ. Βούτυρο
- 150 γρ. Κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου
- 40 γρ. Καρύκευμα καβουρδισμένης καρύδας & φυστικιού
- 10 γρ. Αλάτι
- 20 γρ. Ελαιόλαδο
- Fleur de sel I.G.P. (Ανθός αλατιού)
Χρόνος προετοιμασίας: 7 ώρες & χρόνος εκτέλεσης: 25 λεπτά
Υλικά για 8-10 μερίδες συνοδευτικού 30-40 γρ.(dip): Satay aromatic butter
- 100 γρ. Βούτυρο
- 100 γρ. Satay sauce (Σάλτσα φυστικοβούτυρου)
- 30 γρ. Κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου
- 15 γρ. Λάδι από φυστίκι
- 30 γρ. Καρύκευμα καβουρδισμένης καρύδας & φυστικιού
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτά
Εκτέλεση:
- Για το ψωμί:
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου. Ανακατεύουμε και πλάθουμε με το χέρι μας μέχρι να δημιουργήσουμε ένα αφράτο και μαλακό ζυμάρι.
- Μετά από 10 ώρες μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο και με την βοήθεια αλευριού τη ζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 10 ώρες περίπου.
- Αλευρο-βουτυρώνουμε δυο φόρμες και τοποθετούμε μέσα στην κάθε μια 6 μπαλάκια.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.
- Μετά από μια ώρα αλείφουμε τα ζυμάρια με αυγό και πασπαλίζουμε με το καρύκευμα καβουρδισμένης καρύδας και φυστικιού καθώς και λίγο ανθό αλατιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά.
- Για το συνοδευτικό:
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, τη Satay sauce , το κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου, το λάδι από φυστίκι και το καρύκευμα καβουρδισμένης καρύδας και φυστικιού.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τοποθετούμε σε μεμβράνη και τυλίγουμε σε σχήμα καραμέλας. Μετά το τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Ξετυλίγουμε κ κόβουμε σε φέτες.
Τα τραγανά φύλλα ζύμης…
- Τραγανά φύλλα ζύμης με δενδρολίβανο
- Τραγανά φύλλα ζύμης με κρεμμύδι
- Τραγανά φύλλα ζύμης με ελαιόλαδο
- Τραγανά φύλλα ζύμης με ενεργό άνθρακα
Χρόνος προετοιμασίας: 0 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: μερικά δευτερόλεπτα!!
Εκτέλεση:
- Σπάστε ακανόνιστα τα τραγανά φύλλα ζύμης και είστε έτοιμοι!
Και τώρα όλοι μαζί!!
Ευχαριστούμε την εταιρεία CONCEPT για την
ευγενική χορηγία του εξοπλισμού για τη συνταγή μας