Δεκέμβριος 2025

The Dark Orchard

Ένα βαθύ, ατμοσφαιρικό πιάτο πάπιας sous vide με σάλτσα hoisin–ροδιού και πουρέ κάστανου–κυδωνιού.

κατηγοριαdot iconκυρίως
προετοιμασιαdot icon1h & 50m
εκτελεσηdot icon2h & 5m
μεριδεςdot icon4

υλικα

εκτελεση

Για την πάπια:
1
Καθαρίζουμε την πέτσα και χαράζουμε σε ρόμβους προσεκτικά χωρις να κόψουμε το κρέας.
2
Τοποθετούμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και απο 5 ml. hoi sin sauce σε κάθε στήθος και κλείνουμε ξεχωριστά το καθε ένα στο δικό του vacuum.
3
Μαγειρέυουμε σε sous vide στους 58°C για 65 λεπτά και στην συνέχεια αφαιρούμε απο τα vacuum και σκουπίζουμε σχολαστικά την πέτσα.
4
Χρησιμοποιώντας ένα καυτό τηγάνι καψαλίζουμε την πλευρά του στήθους με την πέτσα χωρίς λάδι, μέχρι να γίνει βαθιά καραμελωμένη και απόλυτα τραγανή.
5
Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 4 με 5 λεπτά και κόβουμε σε 3-4 φέτες ανα μερίδα.
Για το crispy δέρμα πάπιας:
1
Αφαιρούμε την πέτσα απο τα επιπλέον στήθη και κόβουμε σε ίσα κομμάτια, περίπου 8 τεμάχια των 3 εκατοστών το κάθε ένα. Απλώνουμε τα κομμάτια ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και πιέζουμε απο πάνω με ένα ταψί.
2
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 22-25' μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν τραγανές.
3
Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στεγνώσουν και να σκληρύνουν.
4
Κόβουμε σε shards ωστε να είναι έτοιμες για τοποθέτηση επάνω στην πάπια.
Για την σάλτσα hoi sin - ροδιού:
1
Σε μιά μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός απο το βούτυρο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος στο μισό.
2
Αφαιρούμε απο την φωτιά. ρίχνουμε το βούτυρο και ανακινούμε το σκεύος μέχρι να γυαλίσει η σάλτσα.
3
Περνάμε απο λεπτή σίτα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον πουρέ κάστανου - κυδωνιού:
1
Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά σιγά τα κάστανα και το κυδώνι.
2
Σιγοβράζουμε για περίπου 5' και μεταφέρουμε το μείγμα στο thermomix. Προσθέτουμε το cognac και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει βελούδινο και παχύρευστο στην υφή.
3
Κρατάμε το μείγμα ζεστό σε ενα bain-marie, ωστε να είναι έτοιμο για το στήσιμο.
Για το στήσιμο του πιάτου:
1
Σχηματίζουμε ένα δάκρυ με τον πουρέ κάστανου - ροδιού στο πιάτο και τοποθετούμε επάνω του διαγώνια τις φέτες της πάπιας προσέχωντας οι πέτσες να βρίσκονται στην επάνω πλευρά.
2
Τοποθετούμε το crispy δέρμα πάπιας στην μέση κάθε φέτας κάθετα ωστε να δώσουμε ύψος και ένταση και στην συνέχεια προσθέτουμε δυο καμπύλες πινελιές ή μερικές σταγόνες περιμετρικά με την σάλτσα hoi sin - ροδιού.
3
Τελειώνουμε το πιάτο πασπαλίζοντας με crispy grains and seeds, flakes απο τραγανό πορτοκάλι και microgreens για φρεσκάδα και χρώμα.
alt
Black background for thanks area
White background for thanks area
Image of sponsor

Ευχαριστούμε,

τον chef Πρόδρομο Κωσταρά για την συνταγή και το BurntBone για τη φιλοξενία.

περισσοτερες συνταγες

Προέκταση Ηλιουπόλεως, ΒΙ.ΠΑ Ωραιοκάστρου,

Αγρ/χιο Νο.1095, Τ.Θ. 149 – Τ.Κ. 57013,

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

(+30) 2310 565200

info@magnacarta.gr

Copyright © 2025 Magna Carta. Designed & Developed by CANDEE