Κατηγορία: Κυρίως
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτό
Υλικά για 2 μερίδες:
- Για τα Χτένια
- 8τμχ. Χτένια
- Βούτυρο κλαριφιέ 2 κουταλιές τις σούπας
- Fleur de sel
- Timur berry
- Ξύδι Mango
- 1 γρ. Κρόκο Κοζάνης
- Σαφράν
- 200 ml. Κρέμα γάλακτος
- Για το πουρέ παστινάκι
- 3 τμχ. Παστινάκι
- 80 ml. Κρέμα γάλακτος
- 40 γρ. Βούτυρο
- 500 ml. Γάλα
- Αλάτι & πιπέρι
- Για το chutney Chorizo
- 250 γρ. Chorizo κομμένο σε φέτες
- 1 Κρεμμύδι μικρό κομμένο φέτες
- 50 γρ. Μαύρη ζάχαρη
- 2 κουτ/σούπας Ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές Σφένδαμο
- Λάδι τσίλι
- Θυμάρι 2 κλωναράκια
- 250 γρ. Chorizo κομμένο σε φέτες
- Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Για τα χτένια
- Στεγνώνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας τα χτένια και βάζουμε fleur de sel και Timur berry.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και αφού κάψει τα σωτάρουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- Σβήνουμε με το ξύδι mango και βγάζουμε τα χτένια από το τηγάνι σε ένα πιατάκι.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το σαφράν και μόλις πάρει βράση η κρέμα χαμηλώνουμε την φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε.
- Για το πουρέ παστινάκι
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το παστινάκι να βράσει 20 με 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Σουρώνουμε και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ρίχνοντας τη κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει μια ωραία υφή. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Για το Chutney
- Σωτάρουμε σε ένα τηγάνι το τσορίθο μέχρι να πάρει χρώμα.
- Το βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας.
- Στο τηγάνι με το λάδι από το chorizo σωτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει.
- Το χτυπάμε ελαφρώς στο μίξερ για καλύτερη υφή.
- Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε το crumble μαύρου σκόρδου, τις πέρλες yuzu και τη τραγανή κινόα.
Καλή απόλαυση…
Ευχαριστούμε το Εστιατόριο Το Σέμπρικο για τη φιλοξενία.
Chef: Γιώργος Μάκος