Κατηγορία: Ορεκτικό
Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά & χρόνος εκτέλεσης: 5 λεπτά
Υλικά για 1 μερίδα:
- 3 τμχ. Αγκινάρες με βλαστό
- 5 τμχ, Baby καρότα
- 2 κ.γ. Τραγανός Αρακάς
- Για το πουρέ τοπιναμπούρ
- 400 γρ. Τοπιναμπούρ
- 200 γρ. Σελινόριζα
- 100 γρ. Πατάτα
- Γάλα
- 1 κ.γ. Πραλίνα φουντουκιού
- 200 γρ. Βούτυρο
- Για τη Μαρμελάδα λεμόνι
- 5 τμχ. Λεμόνια
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. Άχνη
- Fleur de sel
- Season pepper φύκια-λεμόνι
- Για τον αφρό αυγολέμονο
- 140 ml Φυσικός χυμός λεμόνι
- 420 γρ. Βούτυρο
- 260 γρ. Κρόκος αυγού
- 140 ml Νερό
- 9 γρ. Αλάτι
- Αρωματικό ελαιόλαδο με μυρωδικά
- Crumble Θυμάρι μέλι.
Εκτέλεση:
- Περνάμε την αγκινάρα από φούρνο Josper
- Καθαρίζουμε τα καρότα, τα βράζουμε και τα περνάμε από ένα τηγάνι με βούτυρο κλαριφιέ.
- Για τη μαρμελάδα λεμόνι
- Τοποθετούμε 5 λεμόνια τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο 160οC για 1 ώρα.
- Κόβουμε τα λεμόνια και αφαιρούμε τα κουκούτσια, τοποθετούμε τα λεμόνια στο thermomix και προσθέτουμε και 1 1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη και άχνη και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
- Για το πουρέ Τοπιναμπούρ
- Τοποθετούμε το τοπιναμπούρ, τη σελινόριζα και τη πατάτα σε μια κατσαρόλα και σκεπάζουμε με γάλα.
- Τοποθετούμε μια λαδόκολλα και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν επαρκώς τα υλικά.
- Τοποθετούμε τα υλικά στο thermomix και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους σιγά σιγά και στο τέλος την πραλίνα.
- Για τον αφρό αυγολέμονο
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια σακούλα vacuum και την σφραγίζουμε.
- Τη τοποθετούμε στο roner 75οC για 15”.
- Έπειτα τοποθετούμε το περιεχόμενο της σακούλας σε σιφόν με 2 αμπούλες.
- Τοποθετούμε τις αγκινάρες στο κέντρο του πιάτου, περιμετρικά κάνουμε 3 μεγάλα kenel με πουρέ τοπιναμπούρ και 3 dots με μαρμελάδα λεμόνι. Κατόπιν τοποθετούμε τα καροτάκια, τον αφρό αυγολέμονο, το season pepper φύκια-λεμόνι, το τραγανό αρακά βροχηδόν, ψεκάζουμε με το αρωματικό ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και τελειώνουμε crumble θυμάρι – μέλι
Καλή απόλαυση…
Ευχαριστούμε το εστιατόριο Stoffa για τη φιλοξενία.
Chef: Απόστολος Τάκουλας & Βασίλης Σιναπόγλου