Κατηγορία: Κυρίως
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα (8-10 ώρες ψήσιμο) & Χρόνος εκτέλεσης: 8 λεπτά
Υλικά για 5 μερίδες
- 2.5 κιλά Μπούτι αρνιού
- 300 γρ. Πατάτες baby
- 200 γρ. Αγκινάρες με βλαστό
- 200 γρ. Κρεμμύδια σε aceto balsamico
- 80 γρ. Μαρινάτα mint & rosemary
- 200 γρ. Σάλτσα gravy
- 30 ml Πετιμέζι Saba
- 120 ml Κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου
- 100 ml Spice oil πράσινα βότανα-σκόρδο
- 30 γρ. Spicemix del mondo Mediterrane
- 20 γρ. Fleur de sel (ανθός αλατιού)
- 15 γρ. Season pepper αραμπιάτα
- 10 γρ. Νιφάδες μαύρου σκόρδου
- 10 γρ. Crumble truffle-balsamic
- 20 γρ. Πιπέρι 4 είδη ολόκληρο
- 20 γρ. Αλάτι
- 1 σκελίδα Σκόρδο
- 2 τμχ Κρεμμύδια
- 2 τμχ Καρότα
Προετοιμασία:
- Για το αρνί:
- Μαρινάρουμε με το μπαχαρικό spicemix Mediterrane και το αφήνουμε για 2 ώρες.
- Θωρακίζουμε σε κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου.
- Σ’ ενα ταψί τοποθετούμε το αρνί, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο κομμένο στην μέση, 2 λίτρα νερό και καρυκεύουμε με fleur de sel.
- Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στον ξυλόφουρνο στους 130 βαθμούς για 8-10 ώρες.
- Δημιουργούμε ένα μείγμα με μαρινάδα mint & rosemary και σάλτσα gravy και γλασάρουμε ανά μια ώρα.
- Για τις πατάτες:
- Κόβουμε κατα μήκος ώστε να δημιουργηθεί μια βεντάλια. ( hasselback potatoes )
- Μαρινάρουμε με κραμβέλαιο με άρωμα βουτύρου, spice oil πράσινα βότανα-σκόρδο και πιπέρι 4 είδη ολόκληρο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Γλασάρουμε ξανά, προσθέτουμε νιφάδες μαύρου σκόρδου και τελειώνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς ώστε να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα.
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το αρνί στο φούρνο για 3 με 4 λεπτά, στους 250 βαθμούς ώστε να πάρει το κατάλληλο χρώμα και το σερβίρουμε σε πλατώ.
- Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση, καρυκεύουμε με season pepper αραμπιάτα, ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.
- Ψήνουμε τις αγκινάρες στη σχάρα για 2 λεπτά και τις τοποθετούμε στο πλατώ μαζί με crumble truffle-balsamic.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε aceto balsamico μαζί με το πετιμέζι και τα σερβίρουμε ξεχωριστά σε μπολ.
- Τέλος, τοποθετούμε τις πατάτες husselback και προσθέτουμε νιφάδες μαύρου σκόρδου και ανθό αλατιού.
Καλή απόλαυση…
Ευχαριστούμε το εστιατόριο Κτήμα Λίκνο για τη φιλοξενία.
Chefs: Λυδία Γρανούζη